مزایا و معایب فولاد بارزترین سوالی است که در انتخاب فولاد در ساختمان سازی برای ما ایجاد میشود.
در زیر بطور مختصر به مزایا و معایب فولاد اشاره میشود.
مزایای فولاد
- مقاومت زیاد:
مقاومت زیاد یکی از خصوصیات عمده فولاد است که حاصل آن کاهش فاحش در وزن سازه است. این ماده برای سازه های ساختمان بلند, پل های طویل و نیز سازههایی که شرایط فونداسیون ضعیفی دارند بسیار مناسب است. کاهش وزن سازه نیز منجر به کاهش نیروی زلزله خواهد شد.
- یکنواختی و دوام:
یکنواختی و دوام فولاد در مقایسه با بقیه مواد ساختمانی از نطر شکل مولکولی و خواص, ماده بسیار یکنواختی است. مقاومت آن با گذشت زمان تغییر چندانی نمیکند و به عبارتی عامل خزش در آن مسئله حادی نمیباشد.
- قابلیت الاستیک:
قابلیت الاستیک رفتار فولاد قابل پیش بینی است و مدول الاستیسیته بالایی دارد و به همین دلیل تغییر شکل ها قابل پیش بینی و کنترل خواهند بود.
- قابلیت چکش خواری:
قابلیت چکش خواری یا شکل پذیری یکی دیگر از خواص فولاد است.
- قابلیت توسعه و تهیه سریع:
قابلیت توسعه و تهیه سریع یکی از مزایای عمده فولاد است.فولاد به سادگی با اتصالات مناسب به سازهها یا اعضایی دیگر متصل می شود و سازه را توسعه میدهد.
همه مزایا و معایب فولاد باعث انتخاب ما به عنوان مصالح دلخواه می گردد زیرا هیچ مصالحی همه نیازهای ما را برطرف نمی کند و معایبی نیز دارند. در زیر به معایب آن نیز اشاره میشود:
معایب فولاد
- هوا زدگی:
هوازدگی زمانی رخ میدهد که فولاد در مقابل جریان هوا قرار بگیرد که در اثر مرور زمان فرسوده شده و پدیده خوردگی در آن پدید میآید.
برای بهبود این امر بایستی مراقبت لازم صورت بپذیرد و برای بهبود این امر باید در ترکیب فولاد، مس افزوده شود و یا به طریق مناسبی رنگ آمیزی شود.
- مقاوم نبودن در مقابل آتش سوزی:
سازههای فولادی در مقابل آتش سوزی مقاومت مناسبی از خود نشان نمیدهند. فولاد در اثر گرمای زیاد مقاومت خود را از دست داده و به شدت مدول الاستیسیته آن کاهش مییابد.
- حساسیت در برابر کمانش:
مقاومت بالای فولاد منجر به طراحی مقاطع ظریف و لاغر خواهد شد. اصولا مقاطع لاغر و نازک در مقابل پدیده کمانش بسیار حساساند.
مزایا و معایب فولاد که در مطلب فوق اشاره شد شاخص ترین خصوصیات فولاد میباشد.
«فراوانی علم و آگاهی همواره بر شما جاری باد»
آهن باکس مرجع آنلاین قیمت میلگرد و آهن