میلگرد پیش تنیدگی چیست؟

در تعریف میلگرد پیش‌ تنیده، به میلگردی که در بتن مورد استفاده قرار گیرد، میلگرد پیش‌ تنیده یا میلگرد پیش تنیدگی گفته می‌شود.

این پیش‌ تنیده‌ها در 3 دسته‌بندی سیم، رشته یا کابل و میلگرد تقسیم می‌شوند. فولاد مورد استفاده برای بتن پیش تنیده لازم است از خصوصیاتی همچون عدم خوردگی، مقاومت بالا، انعطاف‌پذیری مناسب در نقاط مهارکننده و نزدیکی تکیه گاه‌ها و نزدیکی محل ایجاد لنگر، ریلکسیشن پایین برای کاهش تلفات و قابلیت پیوند بالا برخوردار باشد.

روش اجرای میلگرد پیش تنیدگی

فرآیند پیش تنیدگی و وارد نمودن تنش به میلگرد را می‌توان پیش و یا پس از ریختن بتن‌ها انجام داد. پیش از آن که بتن ریخته شود، کابل‌ها را می‌کشند.

این امر با اعمال کشش به کابل، مابین تکیه‌گاه‌های انتهایی پیش از ساختن عضو صورت می‌گیرد. در مقابل پس از آن‌که عضو ساخته شد و بتن سخت گردید، پیش تنیدگی با برش کابل‌های میان تکیه‌گاه انتهایی به عضو منتقل می‌گردد و توسط چسبیدگی میان میلگرد و بتن در قسمت انتهایی بتن به تیر، جا به جا خواهد شد.

فرآیند و روش اجرای میلگرد پیش تنیدگی

علت استفاده از میلگرد پیش تنیدگی چیست؟

به علت آن‌که بتن در کشش ضعیف عمل می‌کند(مقاومت کششی پایینی دارد)، میلگردهای فولادی برای تحمل نیروی کششی برای کمک به بتن مورد استفاده قرار می‌گیرند.

در این صورت چنان‌چه بتن به صورت فشاری پیش تنیده شود، بارهایی که سبب ایجاد کشش می‌گردند، تنها بارهای پیش‌فشردگی را آزاد می‌نمایند.

به‌طور کلی تنها روش مقاوم سازی میلگردها، پیش تنیده کردن آن‌ها می‌باشد، این امر به آن علت است که در غیر این صورت، تغییر اندازه طول میلگردها، پیش از رسیدن به مقاومت کشش نهایی، افزایش می‌یابد و چنان‌چه در بتن به شکل ساده مورد استفاده قرار گیرد، منجر به ترک خوردن بتن پیرامون بتن خواهد شد.

ویژگی میلگردهای پیش تنیده چیست؟

مشخصات و ویژگی‌های میلگرد پیش تنیده شامل موارد زیر می‌شود:

  • برخورداری از از خاصیت ارتجاعی و خاصیت خمیری بالا
  • دارای مقاومت کششی قابل توجه و توانایی تحمل انواع تنش وارده بر سازه
  • عرضه انواع فولاد پیش تنیده به شکل سیم، رشته و میلگرد
  • امکان استفاده در مکان‌های مرطوب به علت برخورداری از مقاومت بالا در برابر خوردگی  و زنگ زدگی
  • برخورداری از خاصیت چسبندگی مناسب با بتن به علت قطر پایین آن
  • به حداقل رسیدن ضریب ارتجاعی کوچک در زمان کشیده شدن فولاد تا اتلاف تنش
ویژگی‌های میلگردهای پیش تنیدگی چیست؟

تفاوت میلگرد پیش تنیده و میلگرد معمولی چیست؟

علاوه بر روش ساخت، این 2 میلگرد در آلیاژهای مصرفی و موارد مصرف نیز با یک دیگر متفاوت هستند. در ادامه این موارد را بیش‌تر بررسی خواهیم کرد:

  • نوع آلیاژ مصرفی در هر میلگرد

میلگردهای پیش‌ تنیده شده، مطابق با استاندارد آمریکا ASTM A722 در رده 150 و با مقاومت نهایی 10350 کیلوگرم بر سانتی‌متر مربع می‌باشد. افزون بر آن، در دو نوع تیپ I و تیپ II  که نوع اول بدون آج و نوع دوم آج‌دار است، تولید می‌گردند.

لازم به ذکر است که قطر هرکدام از این میلگردها با یک دیگر متفاوت خواهد بود. در نوع اول قطر میلگرد 19، 22، 25، 29، 32 و 35 میلی‌متر و در نوع دوم قطر میلگرد 15، 20، 26، 32، 36 و 46 می‌باشد.

  • روش ساخت

میلگردهای پیش تنیدگی توسط مهره به صفحه مهاری انتهایی متصل می‌گردند. این فرآیند در حالی می‌باشد که به طور کلی روش ساخت میلگردها متمایز می‌باشد و حین عملیات فرآیند نورد سرد و گرم با دستگاه و تجهیزات پیشرفته تولید می‌گردد.

تفاوت میلگرد معمولی و پیش تنیده
  • موارد استفاده میلگرد

میلگردهای فولادی معمولی به تناسب سایز و اندازه‌ای که دارا هستند، دارای کاربری مختلف خواهند بود. برای مثال میلگردهای معمولی غالبا در صنعت ساخت و ساز و با هدف افزایش مقاومت بتن‌ها مورد استفاده قرار می‌گیرند.

این در حالی است که میلگرد پیش تنیده عمدتا در ساخت تونل‌ها، قطعات و مقاطع پیش ساخته بتنی، پل سازی و غیره کاربری دارند.

جمع بندی

میلگردهای پیش تنیده به میلگردهایی اطلاق می‌شود که در بتن‌ مورد استفاده قرار گیرند. این میلگرد با برخورداری از مقاومت کششی بالا، سبب افزایش مقاومت بتن خواهد شد.

میلگرد پیش تنیده خاصیت ارتجاعی، مقاومت کششی و خاصیت چسبندگی  مناسبی دارد و به‌طور گسترده در ساخت قطعات از پیش ساخته و تونل مورد استفاده قرار می‌گیرد.

سوالات متداول

میلگرد پیش تنیدگی چیست؟

میلگرد پیش تنیده از انواع میلگرد فولادی بوده و به میلگردی گفته می‌شود که در بتن سازه به کار گرفته شود.

علت لزوم استفاده از میلگرد پیش تنیدگی چیست؟

بکارگیری این مقاطع به علت ضعف و مقاومت کششی پایین بتن و جبران آن می‌باشد.

تفاوت میلگرد پیش تنیده و معمولی در چیست؟

این دو میلگرد در مواردی همچون روش ساخت، نوع کاربرد و آلیاژهای بکار رفته در آن متفاوت می‌باشند.