معرفی انواع فلزات غیر آهنی در ساختمان
فلزات غیر آهنی پر مصرف در صنعت ساختمان عبارتند از: آلومینیوم، مس، سرب، روی و قلع. از سایر فلزات مانند نیکل و منیزیم در ساخت آلیاژها یا به عنوان پوشش استفاده می شود. در ادامه مقاله به معرفی مختصر هر یک از فلزات غیر آهنی پرداخته می شود:
آلومینیوم
آلومینیوم فلزی است نقره های رنگ، با جلای فلزی، نرم و سبک و دارای قابلیت شکل پذیری زیاد و پس از فولاد پرمصرف ترین فلز صنعتی می باشد.
مزایا و معایب آلومینیوم
از مزایای آلومینیوم و آلیاژهای آن سبکی وزن و زنگ نزن بودن آن است ولی در مقابل ضریب ارتجاعی کم و در نتیجه تغییرشکل زیاد آنها زیر بار و حساسیت در برابر افزایش گرما و تغییر محسوس در خواص مکانیکی آنها در گرمای بیش از 100 درجه سلسیوس، مصرف سازه ای این مصالح را محدود می سازد.
مصارف آلومینیوم در ساختمان
- استفاده از آلیاژهای آلومینیوم با مقاومت نسبتا کم برای ساخت ورق ساده یا موج دار، پوشش شیروانی ها، درزبندی و درزپوش، کارهای تزئینی، درو پنجره
- استفاده از گرد آلومینیوم در ساختن رنگ و بتن گازی
- استفاده از آلیاژهای آلومینیومی بصورت نیمرخ های مختلف مانند ورق، میلگرد، چهارگوش.
- لوله و قوطی های آلومینیومی برای استفاده در کارهای ساختمانی مانند نرده، اتصال زنجیری، جان پناه ها، حفاظ ها و دیوارکوب های روشنایی
مس
مس فلزی است سرخ رنگ، جلاپذیر ونرم. قابلیت چکش خواری آن خوب بوده و به آسانیشکل می گیرد. در حالت سرد به آسانی تا می شود اما نمی شکند. مس را می توان به آسانی جوش داد و لحیم کرد. پس از آهن و آلومینیوم در دسته پر مصرف ترین فلزات غیر آهنی قرار دارد.
مصارف مس در ساختمان
- از مس و آلیاژهای آن که انواع برنج و مفرغ است در آب بندی و درزبندی و کارهای تزئینی و ساختن قطعات شیرآلات و یراق آلات و لوله سازی استفاده می شود.
- از ورق ها و تسمه های مسی برای پوشاندن بام و آب بندی و همچنین به عنوان درزپوش استفاده می شود.
سرب
سرب فلزی است به رنگ خاکستری مایل به آبی. به آسانی بریده شده و خراش بر می دارد. سنگین ترین و نرم ترین فلزات غیر آهنی می باشد و بصورت سرد قابلیت برش، چکش خواری، تاخوردن، نورد و منگنه دارد و میتوان آن را لحیم کرد و جوش داد.
کاربرد سرب در ساختمان
- استفاده به عنوان مغزی عایق های پیش ساخته و همچنین آب بندی سر ناودانها و کناره ها و کنج های بام
- استفاده در کارخانه های شیشه سازی، اتاق های عکس برداری پزشکی
- برای تراز کردن خرپاها و تیرهای فولادی به عنوان زیرسری
روی
روی فلزی است با ته رنگ آبی و جلادار. در گرمای تا 100 درجه ترد است و در گرمای 100 تا 250 درجه از تردی آن کاسته شده و میتوان به آن شکل داد، آن را نورد کرد و به شکل سیم درآورد.
کاربرد روی در ساختمان
- برای پوشاندن ورق، لوله و سایر قطعات فولادی جهت جلوگیری از زنگ زدن.( در این حالن به آهن سفید هم مشهور هستند).
- در جاهای نمناک از ورق، لوله، پیچ و مهره و میخ فولادی روی اندود جهت جلوگیری از زنگ زدگی استفاده می شود.
قلع
قلع فلزی است به رنگ سفید نقره ای جلادار، نرم بوده و به آسانی شکل می گیرد. قلع را می توان ریخت و لحیم کرد و بدون آنکه نیاز به گرم کردن داشته باشد، آن را چکش کاری و نورد کرد.
قلع به میزان کمتری نسب به روی و سایر فلزات غیر آهنی در ساختمان کاربرد دارد و بیشتر در تولید انواع آلیاژها به خصوص برنز یا مفرغ که آلیاژی از مس و قلع می باشد مورد مصرف دارد.
جهت کسب اطلاعات بیشتر در خصوص مبحث انواع فلزات به دانشنامه آهنباکس مراجعه نمائید.
فراوانی علم و آگاهی هموار بر شما جاری باد
آهنباکس مرجع آنلاین قیمت میلگرد و قیمت انواع پروفیل