میلگرد چیست؟

میلگرد که به انگلیسی Rebar نامیده می‌شود، به مقطعی فولادی اطلاق می‌گردد که به شکل میله‌ای توپر و طویل بوده و سطح آن یا صاف و یا دارای آج است.

آج، همان برجستگی‌های سطح میلگرد است که ایجاد آن از لیز خوردن میلگرد درون بتن جلوگیری می‌نماید و نهایتا سبب افزایش مقاومت کششی سازه خواهد شد. میلگردها به لحاظ استانداردهای تولید در 4 نوع A3 ،A2 ،A1 و A4 تولید می‌شوند که نوع اول آن ساده و دیگر انواع آن، آج‌دار است.

میلگرد چیست؟ معرفی میلگرد از نظر آج

آرماتور چیست؟

پیش از این به تعریف میلگرد پرداختیم. اما در پاسخ به این سوال که آرماتور چیست، می‌توانیم این‌گونه اظهار کنیم که به مقاطع فولادی که از تغییر شکل میلگرد حاصل می‌شوند، آرماتور (به انگلیسی Armature) گفته می‌شود.

آرماتورها دارای انواع مختلفی همچون سنجاقی، خاموت، خرک، رکابی و راستا هستند. لازم به ذکر است که تغییر شکل میلگردها توسط فرآیندهایی همچون جوشکاری، برشکاری و خمکاری صورت می‌گیرد و مقطع تولید شده آماده بتن‌ریزی خواهد بود.

آرماتوربندی ساختمان چگونه انجام می‌شود؟

پیش از آن‎که اقدام به آرماتوربندی سازه شود، لازم است نکاتی همچون اندازه و سایز، تعداد، نحوه قرارگیری و میزان فواصل آرماتورها از یک‌‌دیگر بررسی شود.

دیگر نکته حائز اهمیت آن است که در آرماتوربندی از آرماتورهای باکیفیت استفاده شود؛ چراکه در این صورت علاوه بر کاهش تراکم آرماتور در اعضای سازه، میزان مصرف آرماتور را کاهش می‌دهد، قرارگیری و نصب آسان‌تری دارد و در نهایت، منجر به افزایش مقاومت و امنیت ساختمان خواهد شد.

پس از درنظرگیری نکات ذکر شده، آرماتوربندی قسمت‌های اصلی سازه همچون ستون، دیوار، سقف، تیر و فونداسیون آغاز خواهد شد.

آرماتوربندی ساختمان چگونه انجام می‌شود؟

نکات اجرای آرماتوربندی

نکاتی که لازم است در اجرای آرماتوربندی درنظر گرفته شود، شامل موارد زیر می‌باشد:

  • استفاده از میلگرد مطابق با نیاز سازه
  • پاکسازی از آلودگی یا چربی
  • عدم بکارگیری میلگردهای پوسیده و زنگ‌زده
  • اندازه مطابق با نقشه ساختمان
  • رعایت کردن فاصله میان آرماتور از جهت بالا و پایین
  • انجام ترازبندی آرماتور

تفاوت میلگرد و آرماتور چیست؟

همان‌گونه که در تعریف آرماتور بیان کردیم، آرماتورها از تغییر شکل میلگرد حاصل می‌شوند. به بیان دیگر میلگردها محصولات پایه هستند، درحالی که آرماتور محصول جانبی می‌باشد.

آرماتور به هنگام قرارگیری در بتن به نسبت میلگرد پایه، مقاومت و استحکام بیش‌تری دارد و سبب افزایش دوام سازه نیز می‌شود. به طور کلی تفاوت‌های این 2 مقطع در مواردی همچون روش ساخت، شکل ظاهر و نحوه عملکرد می‌باشد.

تفاوت میلگرد و آرماتور در چه مواردی است؟

آیا میلگرد و آرماتور دارای تفاوت قیمتی هستند؟

از آن‌جایی که آرماتور نیز از میلگرد فولادی تولید می‌شود و در ماهیت خود تفاوتی با میلگرد معمولی ندارد، بنابراین قیمت آن نیز با میلگرد تفاوتی نخواهد داشت.

لازم به ذکر است که افزایش قیمت در شماری از آرماتورها به علت فرآیندهای تغییر شکلی می‌باشد که بر میلگرد اعمال شده‌اند.

به طور کلی، قیمت متریال اولیه آهن‌آلات، نوسانات بازار ارز، برند تولیدکننده، واسطه در خرید، هزینه حمل و نقل، هزینه نیروی کار، جنس محصول و غیره، همواره بر هزینه تمام شده میلگرد و آرماتور اثرگذار خواهند بود.

کلام پایانی

در این مقاله، ضمن معرفی میلگرد و آرماتور به بررسی تفاوت‌های میان آن‌ها پرداختیم. میلگرد نوعی مقطع میله‌ای شکل است که در فونداسیون سازه کاربرد داشته و مقاومت ساختمان را افزایش می‌دهد.

در مقابل، آرماتور از تغییر شکل میلگردها حاصل می‌گردد و شامل انواع سنجاقی، رکابی، خاموت، خرک و راستا می‌شود. این دو مقطع فولادی در روش تولید، شکل ظاهر و میزان مقاومت با یکدیگر تفاوت دارند.

سوالات متداول

انواع آرماتور کدام است؟

انواع آرماتور شامل سنجاقی، رکابی، خاموت، خرک و راستا می‌باشد.

تفاوت میلگرد با آرماتور چیست؟

این دو مقطع در میزان مقاومت، روش تولید و شکل ظاهر با یکدیگر متفاوت هستند.

قیمت آرماتور با میلگرد چه تفاوتی دارد؟

به علت ماهیت یکسان آن‎ها، این دو مقطع با یک‌دیگر تفاوت قیمتی ندارند. با این حال، ممکن است به علت انجام فرآیند خمکاری، جوشکاری و غیره، هزینه آرماتور بیش‌تر باشد.