فلزات رنگین در واقع همان فلزات غیر آهنی و آلیاژهای آن ها گفته می شود. طلا، مس، آلومینیوم، برنج، روی، برنز و… در دسته فلزات رنگین قرار دارند.
امکان جوشکاری در این فلزات رنگین وجود دارد اما کاری دقیق بوده و به آشنایی به اصول جوشکاری، مهارت و تمرکز کافی احتیاج دارد. در ادامه این مقاله بیشتر با پروسه جوشکاری فلزات رنگین آشنا خواهید شد.
انواع جوشکاری فلزات رنگین
جوشکاری فلزات رنگین انواع مختلفی داشته شامل موارد زیر می باشد:
- جوشکاري فلزات رنگين با گاز استيلن يا کاربيت (يا فلزات غير آهني)
- جوشکاری مس با گاز
- جوشکاری سرب
- جوشکاري چدن با برنج يا لحيم سخت برنج
- جوشکاری منگنز
- جوشکاری برنج با گاز
- جوشکاری طلا
که در ادامه به توضیح مختصری در مورد انواع جوشکاری فلزات رنگین پرداخته شده است.
جوشکاري فلزات رنگين با گاز استيلن يا کاربيت (يا فلزات غير آهني)
فلزات غير آهني يا فلزات رنگي به فلزاتي گفته مي شود که فاقد آهن و يا آلياژهاي آن باشند. مانند: مس، برنج، برنز، آلومینیوم، منگنز، روی و سرب. تمام فلزات رنگين را با کمي دقت و مهارت و آشنائي با اصول جوشکاري مي توان جوش داد و براي جوشکاري اين نوع فلزات بايستي خواص فلز را در نظر گرفت.
جوشکاری مس با گاز
بهترين طريقه براي جوشکاري مس جوشکاري با اکسيژن است. ضمناً مي توان جوشکاري مس را با قوس الکتريک يا جوش برق نيز انجام داد.
جوشکاری سرب
در اين نوع جوشکاري بيشتر از گاز هيدروژن و اکسيژن استفاده مي گردد. در جوشکاري سرب احتياج به گرد مخصوص نيست ولي بايد قطعات کار را قبل از جوشکاري کاملاً صيقلي نموده سيم جوش سرب بايد کاملاً خالص باشد چون سرب مذاب بسيار سيال ميباشد. لذا جوشکاري درزهاي قطعات سربي که به وضع قائم قراردارند بسيار دشوار و مستلزم مهارت و تجربه زياد است.
جوشکاري چدن با برنج يا لحيم سخت برنج
چدن را مي توان با برنج جوش داد .قطعات چدني را بايد همان طوري که براي جوشکاري با سيم جوش چدني آماده مي شوند براي برنج جوش آماده ساخت. لبه هاي درز جوش را بايد به وسيله سوهان يا ماشين تراشيد و هيچگاه لبه هاي درز قطعات چدني را با سنگ سمباده پخ نزنيد.
زيرا ذرات گرافيت روي ذرات آهن ماليده مي شوند و لحيم سخت خوب به چدن نمي چسبد. قطعات چدنيرا قبل از شروع به جوش دادن حدود ۲۱۰تا ۳۰۰درجه سانتي گراد گرم کنيد و گرد جوشکاري مخصوص چدن به کار ببريد تا بهتر به هم جوش بخورد.
جوشکاري منگنز
از منگنز به صورت خالص استفاده نمي شود و در جهت عکس از آلياژهاي ماگنزيوم استفاده مي شود که براي ريختگي فشاري از آناستفاده مي گردد.
جوشکاري برنج با گاز
برنج مهمترين آلياژ مس است و از مس و روي و گاهي قلع و مقداري سرب تشکيل مي شود، اين فلز در مقابل زنگ زدگي و پوسيدگي مقاوم است. چون روي در حرارت نزديک ذوب برنج تبخير مي گردد بنابراين جوشکاری با اين فلز مشکل مي باشد.
برنج از 60 درصد مس و 40 درصد روي و گاهي مقداري سرب تشکيل شده است. درموقع جوشکاري روي به علت بخار شدن و اکسيد روي محل جوش را تيره کرده و عمل جوشکاري را مشکل تر مي نمايد. ضمناً گازهاي حاصله خطرناک بوده و بايد از محل کار تخليه گردند.
در مواقع جوشکاري حرکت دست بسيار مهم است و بايد حتي الامکان سرعت دست را زياد کرده و گرده جوش کمتري ايجاد نمود تا فرصت زيادي براي تبخير روي نباشد. برنج را مي توان با الکترودهاي گرافيتي و معمولي جوشکاري نمود،درجوشکاري برنج از قطب معکوس استفاده مي شود.
جوشکاری طلا
جوشکاري طلا به طريقه DC باجريان مستقيم انجام ميگردد. الکترود را به قطب منفي وصل مي نمائيم و يا با جريان فرکانس زياد جريان متناوب کار ميکنيم.
ضمناً مي توان براي جوشکاري طلا از طريقه جوشکاري نقطه جوش استفاده کرده و پس از جوشکاري به وسيله صيقل نمودن با الکل کار را براق مي نمائيم. ضمناً به وسيله جوشکاري کند پرسي نيز مي توان طلا راجوش داد. جوش دادن متداول با شعله اي ريز و دقيق شبيه جوشکاري نقطه جوش مي باشد.
سخن پایانی
با توجه به مواردی که در بخش های قبلی مقاله گفته شد، به فلزات غیر آهنی، فلزات رنگین گفته می شود که امکان جوشکاری بر روی آن ها نیز وجود دارد. هر یک از انواع فلزات از ویژگی هایی خاصی برخوردار بوده و جوشکاری آن ها به روش های متفاوتی انجام می شود.
که در این مطلب به انواع روش های جوشکای فلزات رنگین پرداخته شده است. لازم به ذکر است که جوشکاری فلزات به ویژه فلزات رنگین، کار ساده ای نبوده و به سرعت عمل بالا، مهارت و دقت نیاز دارد. بنابراین ضروری است که پروژه جوشکاری فلزات رنگین را به افراد حرفه ای و ماهر بسپارید.
همچنین؛ برای دریافت اطلاعات بیشتر در مورد مبحث جوش به دانشنامه آهنباکس مراجعه نمائید.
فراوانی علم و آگاهی همواره بر شما جاری باد.
آهنباکس مرجع آنلاین قیمت میلگرد و انواع پروفیل